Hírek

Azok a szülők, akik a telefonfüggők, a saját gyermekeik fejlődésére is hatással vannak


Számos cikk és szaklap beszél egyre többet arról, és veti fel a kérdést, hogy káros-e a Milleniumi  és a fiatalabb generáció egyre fokozódó okostelefon használata. De vajon hogyan hat a gyerekekre a szülők eszközhasználata? És mit tehetünk ellene?

Nézzünk szembe a tényekkel: a modern technika körülvesz minket és meghatározza a mindennapjainkat. Jelen van az otthonunkban, az irodában, az iskolában, és szinte mindig azonnal kéznél van, köszönhetően az okostelefonoknak és tableteknek. Miközben persze számos pozitív változást hozott életünkbe és alapvető alkotó elemét képezi hétköznapjainknak, nem titok, hogy hátrányokkal is jár – írja a mommingschool.com.

Divatossá vált napjainkban ujjal mutogatni a Milleniumi és fiatalabb generációk tagjaira, hogy mennyire technológia függők, és számukra a folytonos online kapcsolat mennyire elengedhetetlen, ám az igazság valójában az, hogy a szüleik és az idősebb felnőttek sem jobbak náluk. Ugyanis a felnőttek is egyre több és több időt töltenek a telefonjaik, tabletjeik és laptopjaik társaságában. Vajon milyen hatást gyakorol ez a mentális egészségre és a fejlődésre? Egy új tanulmány szerint a szülők által a képernyő előtt eltöltött idő, sokkal nagyobb befolyással van a gyerekek technológia fogyasztói szokásaira, mint azt gondolnánk.

A túl sok képernyő előtt töltött idő viselkedési zavarokhoz vezet a kisgyermekek és kamaszok körében

Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok kütyühasználattal töltött idő negatívan hat a felnőttek fizikai és a mentális egészségre egyaránt, de nincs ez másképp az órákra a monitorra ragadt gyerekekkel sem. A legújabb kutatások szerint, melyet a University of Michigan C.S. Mott Gyermekkorház publikált, arról számol be, hogy azok a szülők, akik sokat bámulják az okoseszközeiket, káros hatást gyakorolnak a saját gyermekeik mentális egészségére és fejlődésére.

A kutatók azt találták, hogy minél több időt tölt egy szülő a telefonjával, vagy más eszközökkel (még a TV is idetartozik), annál kevesebb lesz a gyermekeikre fordítható minőségi idő. Ha a gyermekkel való foglalkozás, játék vagy beszélgetés során a technológia megzavarja a szülőket, és eltereli figyelmüket, a gyermekek frusztráltakká válhatnak és úgy érezhetik, hogy ők nem fontosak. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyermekek azt érzik, hogy szükség van az elvesztett figyelem visszaszerzésére, ám sajnos ezt gyakran negatív módon érik el.

Mire figyelmeztet a tanulmány?

A kutatás 170 olyan szülőpár otthonát vizsgálta meg az Egyesült államokban, akiknek 3 évesnél idősebb gyermekeik vannak. A szülőket megkérdezték az okostelefonok, laptopok, tabletek és más eszközök használati szokásaikról: Hogyan használják, mikor használják, mennyi ideig. A kutatás elsősorban arra fókuszált, hogy a használati szokások hogyan befolyásolják a családra fordított időt, kiemelve a vacsoraidőt és a játékidőt.

A tanulmányban résztvevő szülőket arról is megkérdezték, hogy gyermekeik milyen gyakran voltak hisztisek, nyafogósak, hiperaktívak, ingerlékenyek vagy rosszkedvűek, vagy csak általában milyen gyakran viselkedtek „rosszul” az elmúlt két hónapban. Miután felmérték és összevetették a stressz, a szorongás, az anyagi helyzet, az iskolázottság és más faktorok relációját, a tanulmány megállapította, hogy a szülő-gyerek kapcsolatot megszakító technológiai eszközhasználat összefügg a gyerekek viselkedési problémáival.

Bár a kutatók azt állítják, hogy nem találtak eddig közvetlen kapcsolatot a gyermekek viselkedése és a szüleik eszközhasználati szintje között, egyetértenek abban, hogy minden bizonnyal van összefüggés, főleg a gyermek és az édesanya kapcsolatát tekintve. Ha a gyermek azt látja, hogy az édesanyja sokat ül a monitor előtt, a gyermek nagyobb valószínűséggel lesz eszköz függő.

Más egészségügyi hatásai a túlzott telefonozásnak

Ma már az köztudott, hogy a túl sok virtuális világban eltöltött idő, szemben a valós élettel, az káros hatással van a felnőttek, a tinédzserek és a gyermekek egészségére és jólétére. Íme néhány további negatív hatás:
•    Látásra és szemre gyakorolt káros hatások
•    Mentális egészség rombolása, depresszió
•    A mozgáshiány és cukorbetegség kockázata
•    Nyak, hát és más mozgásszervi problémák a rossz testtartás miatt
•    Az agy fejlődése és tanulási nehézségek
•    Figyelemzavar
•    Alvási problémák

Annak ellenére, hogy számos pozitív tulajdonsága van a technológia vívmányainak, fontos tudni, hogy ha hagyjuk, hogy a kütyü irányítsa és meghatározza az életünket, akkor negatívan hat az egész család szellemi, fizikai és érzelmi egészségére. A kérdés csak az, hogy miként használjuk az okoseszközök nyújtotta előnyöket úgy, hogy közben megmaradjon a boldog, egészéges otthon környezete.

Hogyan védheti meg magát és a családját a technológiai ártalmaktól?

Ahogy már említettem, maga a technológia nem rossz, de amikor elveszi az időt a gyerekekkel való minőségi időtöltéstől, és már nem lesznek valódi interakciók a családban, akkor valamin változtatni kell. Íme néhány példa, hogy élvezheti továbbra is a kütyüket anélkül, hol csorbulna a családdal töltött idő:

 • Limitált kütyü idő mindenkinek.
  Sok szülő megtiltja a gyerekeinek, hogy számítógéppel vagy TV nézéssel töltsék az időt, de mi a helyzet saját magukkal? Hozzunk létre egy olyan szabályrendszert, ami az egész háztartásra vonatkozik, beleértve önmagunkat is, és ragaszkodjunk hozzá, tegyünk róla, hogy minden nap megszakítás nélkül, folyamatosan töltsük el a közös programokat a családdal.
 • Nincs telefon a vacsoraasztalnál.
  A vacsora talán az egyetlen olyan része a napnak, amikor a család egy rohanós nap után összegyűlik, és alkalom van megosztani egymással a nap eseményeit, történéseit. Telefonnal, TV-vel vagy más kütyüvel az asztalnál eltereli a figyelmet és megakasztja a fontos beszélgetéseket.
 • Legyen más a közös program, mint a TV nézés.
  Miközben a családi közös otthoni mozizások örömteliek, és egy jó kis módja a közös esték eltöltésének, a valóságban viszont ezalatt nem alakulnak ki beszélgetések és valódi interakciók. Ehelyett miért ne alakíthatnánk át a mozi estéket játék estékké? Ez nem csak több lehetőséget kínál a szülők és a gyerekek beszélgetésére, hanem a családi hagyományok és a közös emlékek építése jöhet létre, mely jóval hosszabb ideig tart, mint egy közös filmnézés emléke.
 • Irány a szabad levegő... és hagyjuk otthon a kütyüket.
  Fordítsunk időt minden hétvégén arra, hogy kimenjünk a szabadba, és csináljunk valamit közösen, mondjuk kiránduljunk, vagy focizzunk a parkban, sportoljunk, vagy bármi mást, amit épp az időjárás enged. Természetesen hátra hagyva minden eszközt otthon vagy a kocsiban. Nehéz lesz előszőr, hogy nem nézhetjük meg azonnal az üzeneteket, emaileket, az Instagram vonalat vagy hírfolyamot, de mindenki nyugodjon meg, és próbáljon meg a jelenben lenni, élvezni a közösen eltöltött pillanatokat és egymás társaságát.
 • Tedd repülő üzemmódba a telefonodat anélkül, hogy mennél valahova.
  Ha túl nehéznek találod, hogy figyelmen kívül hagyd a telefonodat minden alkalommal, mikor hallod, hogy pittyeg, állítsd repülő módba egészen addig, míg a gyerekek meg nem csinálták a házijukat és le nem feküdtek aludni.

Végezetül

Azok az emilek, üzenetek, lájkok, és azok a kommentek a Facebook postok alatt, ott lesznek akkor is, ha most azonnal csekkolja a telefonját, vagy ha vár vele néhány órát. A gyerekei, bármennyire is fiatalok még (egy ideig), mire észbe kap, már felnőttek lesznek. Tényleg ki akarja hagyni a gyerekkorukat, és inkább kockáztatni, hogy nem csak ön, de ők is függők legyenek, ami kihatással van a szellemi és érzelmi fejlődésükre, csak mert mondjuk a kedvenc műsora most kezdődött? Ne feledje, a technológiai fejlődés célja, hogy segítse, nem pedig elvegye az életünket. Tegyen magáért és a családjáért egy szívességet, és tegye le a telefont. Ezáltal az egész család egészségesebbé válhat. Legyen jelen! Élje át a pillanatot!